Европски фестивал „Наука на сцени 2022”

Од 24. до 27. марта 2022. године, око 350 наставника из 34 земље окупило се у  Clarion Congress Center у Прагу, Чешка Република, на  12. Европском фестивалу Science on Stage. Најиновативније идеје за наставу представљене су на штандовима, радионицама и сценским сесијама, показујући да наука, инжењеринг, технологија и математика (скраћено STEM) могу бити живописно, забавно и узбудљиво искуство за ученике. 

Била су то четири дана занимљивих дебата, сјајних идеја и величанствених искустава.

Mariya Gabriel, европски комесар за иновације, истраживање, културу, образовање и младе, отворила је догађај похваливши наставнике: STEM наставници играју фундаменталну и централну улогу у нашим образовним системима. Полазећи од нечег апстрактног, они стварају своја размишљања и мењају начин на који живимо. Ваша мисија је изузетно важна.

Седам наставника је добило Европску награду за STEM наставнике, а шест је високо похваљено за своје изванредне пројекте. Добитници награда су ове године из Чешке, Немачке, Грчке, Италије, Пољске, Шпаније и Уједињеног Краљевства.

Жири је похвалио наставнике за њихову посвећеност у подизању STEM образовања на виши ниво уз изузетне идеје и наставне методе.

Њихови пројекти ће сада наћи свој пут у учионицама широм Европе кроз вебинаре, обуку наставника или као наставне материјале које ће дистрибуирати непрофитна образовна иницијатива Science on Stage Europe. Тако ће наставници и њихови ученици широм Европе имати користи од овог догађаја.

Science on Stage Europe окупља наставнике природних наука из целе Европе како би разменили најбољу праксу и наставне идеје и концепте међу страственим колегама из преко 30 земаља. Science on Stage Europe верује да је најбољи начин да се унапреди настава природних наука и да се подстакне више ученика да размисле о каријери у науци или инжењерству – мотивисање и информисање својих наставника. Непрофитна организација основана је 2000. године.

Наставници који су учествовали на овом фестивалу одабрани су од стране Националног управног одбора у својој земљи. Интернационалном фестивалу претходио је Први национални фестивал Science on Stage, одржан 18. септембра 2021. године у Београду, у Основној школи Савремена, а спровео га је Институт за модерно образовање, захваљујући покровитељству LINK group образовног кластера.

Српску делегацију су представљала четири STEM наставника који су победници националног фестивала, а по категоријама то су:

НАУКА ЗА НАЈМЛАЂЕ: Тања Олеар Гојић, Основна школа „Драган Лукић”, Београд, са пројектом „Чаробни свет магнета”;

ТЕХНОЛОГИЈЕ У STEAM ОБРАЗОВАЊУ: Лана Николић, Гимназија „Лазаревац”, Лазаревац, са пројектом „Технологије и патенти ‘позајмљени’ од живих бића”;

РАЗНОЛИКОСТ У STEAM ОБРАЗОВАЊУ: Биљана Ускоковић Брковић, Основна школа „Милица Павловић”, Чачак, са пројектом „Визуелна перцепција”.

РАЗНОЛИКОСТ У STEAM ОБРАЗОВАЊУ: Милица Алексић, Савремена гимназија, Београд, са пројектом „DRIVE SAFELY – интердисциплинарни пројекат о безбедној вожњи”;

Вођа делегације је био Далибор Тодоровић, Гимназија „9. мај” из Ниша, члан Управног одбора „SonS Srbija”.

Као резултат успешно реализованог пројекта и првог учешћа Србије на фестивалу SonS Eu, наставник добија признање – Science on Stage амбасадор.

Кратак опис пројекта Визуелна перцепција

Више о пројектима на фестивалу: https://www.sons2022.eu/en/programme/fair

Бесплатни наставни материјали од  STEM наставника: https://www.science-on-stage.eu/teachingmaterials

Објаве у медијима: Школска управа Чачак; портали: Morava Info; PressLider.

Видео пројекта

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Блог на WordPress.com.

Горе ↑

%d bloggers like this: