Прва награда ЗУОВ-а за 2020.

Завод за унапређивање образовања и васпитања (ЗУОВ) омогућио је наставницима да са колегама поделе искуства у настави која су допринела унапређивању њихове праксе у циљу развијања и промовисања културе примене знања и вештина развијаних на обукама одобрених програма сталног стручног усавршавања.

Како савремене наставне методе подразумевају увођење иновација у наставу, пред наставнике је постављен изазов да експериментишу, али и да добро промисле у свим сегментима часа како би садржаји били поступно и смислено презентовани ученицима различитих способности и интересовања, а настава подстакла мотивацију за учење и дала трајна знања.    

Прву награду на конкурсу Завода Сазнали на семинару – применили у пракси 2020. освојио је рад Наслеђивање особина и наследне болести. С обзиром на то да је ЗУОВ због епидемиолошке ситуације одустао од свечане доделе награда у Београду, нашу школу су овим поводом посетили, 11. марта 2021. године, руководилац сектора за професионални развој запослених у образовању при ЗУОВ-у Иван Савић и начелница Школске управе Чачак Слађана Парезановић.

Наставне јединице Наслеђивање особина и наследне болести реализоване су у одељењима седмог разреда из области генетике. Методом изокренуте учионице ученици су се са темом упознавали код куће, да би потом, преко кооперативног учења у школи, рад наставили применом различитих интерактивних видео-лекција и задатака. Подршку, помоћ и подстицај за рад ученици су током свих фаза у реализацији ових наставних јединица добијали на часовима у школи или преко платформе  Microsoft Tеаms

ЗУОВ је овакав вид наставне праксе препознао као добар пример када је успешно усвајање знања и подстицање критичког мишљења код ученика у питању, њихово осамостаљивање у раду, подстицање креативности и сарадње, покретање иницијативе, развијање толеранције и других позитивних људских вредности. Ако епидемиолошка ситуација у земљи дозволи, у циљу развијања толерантног односа према особама које носе неку од наслеђених промена, у наредном периоду биће реализована посета и дружење са вршњацима у ШОСО „1. новембар”. 

Виртуелни сажетак припремног и школског часа налази се на следећем линку: Сажетак

Комплетан сценарио са коришћеним алатима и прилозима налази се на сајту ЗУОВ-а, у бази радова и чланку о награђеним радовима на конкурсу Сазнали на семинару – применили у пракси 2020. 

Рад је објављен у Просветном прегледу у рубрици Педагошка пракса.

Интервју за Образовно-креативни центар и награда Центра: Ко су награђени наставници?

Школска управа Чачак: Прва награда ЗУОВ-а

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Блог на WordPress.com.

Горе ↑

%d bloggers like this: