Петачке приче

Пројектна активност: Израда кућица и хранилица за птице

Свака птица има своје место у природи. Развојем људског друштва, посебно у градовима, бројност птица се смањује. На жалост, људи све више заборављају да су нам птице савезници у борби против све бројнијих инсеката, попут комараца, мува и осталих „напасти”.

На сву срећу, наше школско двориште је пространо за старо дрвеће које у нама буди сећања на давна времена, али и за подмлађено дрвеће које је засађено рукама наших најмлађих ученика. Већина птица у крошњама дрвећа налази склониште али и дом за гајење младих.

Свако од нас може помоћи птицама. Наша активност је усмерена на изградњу кућица за гнежђење и хранилица, према упутствима из Практичног приручника за израду и одржавање гнездећих кутија и хранилица за птице, у издању Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Пажњу су нам привукле кућице за ситне птице, попут сеница и врабаца. Научили смо да су за птице најбоље оне хранилице и кућице направљене од природног материјала, попут дрвета, тикве, и да сувише декоративне кућице не одговарају птицама јер привлаче пажњу грабљивицама.

Неки од младих градитеља мораће да смање отворе на кућицама, други да ојачају хранилице или да поставе заштиту од кише, неки су маштовито осликали или изабрали картон и стали у одбрану лепог изгледа… а сви заједно учинили су нешто ВАЖНО у заштити птица, дрвећа и нас самих.

Учините и ви НЕШТО важно за нашу околину. Будимо одговорни према природи, нашем граду и окружењу. Чувајмо дрвеће, птице, реку… чуваће и они нас.

One thought on “Петачке приче

Add yours

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Блог на WordPress.com.

Горе ↑

%d bloggers like this: