Ноћ славуја

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије, 19. маја 2018. организовало је први пут Ноћ славуја у Београду, Новом Саду, Сремској Митровици и Чачку.

Као прави заштитари брзо смо се организовали. Изазвали смо пажњу суграђана ношењем цртежа људског ува (као знак слушања птичје песме) и модела славуја који смо добили од нашег верног пријатеља Драгише Гаша Петровића. Обала Западне Мораве је била препуна шетача, локали пуни посетилаца, у близини се одржавало атлетско такмичење са мноштвом деце… али са старих стабала се јасно чуло цвркутање и дивне песме тих мајушних створења које не успевамо да видимо док не полете. Трудимо се да препознамо ко се то оглашава упркос дечјој граји и жуборењу Мораве. Било је ту врабаца, бргљеза, чворака, обичне зебе и вероватно још певача, али ми смо журили да чујемо краља песме.

Гашо нас води узводно и залазимо у густо грмље са типично проређеним врбацима. Као добри домаћини, птице нас својом песмом прате, па нам ни комарци као „роде“ нису могли ништа, тек понеки убод. И у тренутку, добијамо све одједном, песму и причу о малом славују, бег патке са пачићима на супротну страну обале и одсуство комараца – или их ми више нисмо примећивали.

Слушали смо оглашавање које је синоним за лепоту птичје песме. И како рече један заштитар: „Песма славуја долази до изражаја тек кад остале птице утишају своја свирала, а он настави са својом серенадом и током ноћи. Управо из тог разлога организујемо шетњу у предвечерје“.

Више о малом славују погледајте овде, а затим послушајте песму коју сигурно знате – песма славуја.

Хвала Гашу за несебично дељење времена са нама.

Забележено на страницама  Друштва за заштиту и проучавање птица Србије  и Сове на опрезу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Блог на WordPress.com.

Горе ↑

%d bloggers like this: