Биљни тераријуми

Шездесетих година прошлог века Британац Дејвид Лaтимер је поставио мали експеримент којим је требало да провери колико дуго биљка може да преживи у изолованом окружењу. Засадио је биљку у велику стаклену боцу, неговао је на уобичајени начин док није попунила целу боцу, а онда је затворио.

Шта мислите колико је биљка издржала? Јако дуго, деценијама! Према његовим речима, биљка фотосинтезом сама обезбеђује влагу, хранљиве супстанце и кисеоник, уз помоћ сунчеве светлости коју апсорбује кроз стакло. Сунчеву енергију апсорбује дању, док се вода коју биљка повлачи кореном кондензује у боци и пада на дно одакле је биљка поново црпи.

Лишће непрекидно рециклира ваздух – издваја кисеоник и угљен-диоксид, а хранљиве супстанце добија из лишћа које је отпало и трули на дну боце. Боца у виду баште ствара простор, налик екосистему, у којем биљке могу да преживе помоћу фотосинтезе и да рециклирају хранљиве супстанце.

( Извор: Национална географија Србија)

Подстакнути овом причом кренули смо да истражујемо.

Пронашли смо упутство како да направимо биљни тераријум, прикупили смо све што нам је потребно, стаклене посуде и празне акваријуме, каменчиће, активни угаљ, земљу за цвеће, биљчице. Правили смо фигурице животиња, гљива, цветића од глине и добили мини екосистем у биолошком кабинету.

Оглед са затвореном боцом покушаћемо касније када нам биљке усвоје нову средину. Тренутно радимо на великом биљном тераријуму и новим могућностима… Будите стрпљиви, до тада уживајте у нашем мини врту!

О гајењу биљака у тераријуму прочитали смо на блогу Надарена деца.

О раду наших ученика пише и Биолошки блог.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Блог на WordPress.com.

Горе ↑

%d bloggers like this: